Genel

Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar? 5 Madde

Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?

Sağlık yönetimi ne iş yapar? Sağlık yönetimi çalışma alanları hastanelerin ve sağlık sektöründeki diğer kuruluşların yönetim kurullarıdır. Bu alana ilgi duyanlar üniversitelerin sağlık yönetimi lisans programlarını tamamlayarak sağlık hizmetleri sunan kuruluşlardaki işleyişe yönelik uzmanlık kazanabilir. Sağlıkla doğrudan ilgilenen hastane gibi kurumların yanı sıra sağlık yönetimi mezunlarını istihdam eden farklı firmalar da mevcuttur.

Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne Yapar?

Sağlık yönetimi bölümü okuyanlar sağlık alanında çeşitli meslekleri yapabilirler. Sağlık hizmetleri sunan hastane gibi kurumlardaki planlama, yönetim, işletme görevlerini üstlenen mezunlar çeşitli unvanlar alırlar. Mezunlar ayrıca sağlık sektörüne yakın işler yapan sigortacılık, teknoloji gibi alanlarda da çalışabilirler.

Sağlık yönetimi bölümü mezunu olup bu alanda akademik çalışmalara devam etmek isteyenler yüksek lisans ve doktora yaparak akademisyen olabilirler. Bu yolu takip etmek isteyen öğrencilerin yüksek bir lisans ortalamasına ve iyi araştırma yeteneklerine sahip olmaları beklenir.

İnternetten para kazanma için tıklayınız.

Sağlık Yönetimi Bölümü Kaç Yıllık?

Sağlık yönetimi 4 yıllık bir lisans programıdır. Lisans programı 4 yıllık bölümlere verilen isimdir. Ön lisans programları 2 yıllık olurlar. Sağlık alanında çok sayıda ön lisans bölümü bulunduğundan sağlık yönetimi bölümünü de ön lisans programı sanan çok sayıda kişi vardır. Türkiye’deki çeşitli üniversitelerde yer alan sağlık yönetimi programındaki öğrenciler 8 dönem okuyarak bölümü tamamlarlar.

Sağlık Yönetimi Hangi Üniversitelerde Vardır?

Sağlık yönetimi bölümü çok sayıda üniversitede bulunur. Bu bölüme sahip olan başlıca üniversiteler şunlardır:

  • Afyonkarahisar Sağlık Bölümleri Üniversitesi
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  • Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  • Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  • Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Bu üniversitelere ek olarak çok sayıda üniversitede sağlık yönetimi lisans programı yer alır. Sağlık yönetimi programına öğrenci alan tüm bölümleri öğrenmek isteyenler YÖK Atlas web sitesini ziyaret edebilir.

Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?
Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?

Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?

Sağlık yönetimi bölümü mezunları maaşı değişkenlik gösterir. Bu alanda hizmet veren kişiler arka planları, iş deneyimleri, kişisel özellikleri gibi etkenlere bağlı olarak maaş alırlar. Farklı alanlarda faaliyet gösteren firmalarda çalışma imkanı sunan bölümün mezunları geniş bir skalada maaş alır. Bu bölümün mezunu kişilerin kendilerini geliştirerek yüksek miktarda maaşlar alması mümkündür.

Sağlık Yönetimi Bölümü Yurt Dışı İmkanları Nelerdir?

Sağlık yönetimi yurt dışı imkanları açısından zengin bir bölümdür. Sağlık yönetimi bölümünde okuyanlar hem işletme, hem de sağlıkla alakalı dersler alırlar. Öğrenciler bir yandan yönetim alanındaki yeteneklerini, bir yandan da sağlık alanındaki bilgilerini geliştirme imkanı bulurlar. Yurt dışında bu alanlarda yetkinliği olan kişiler için iş imkanları mevcuttur.

Bölümün mezunları çoğunlukla hastanelerin birimlerinde görev alsa da araştırma-geliştirme firmaları, sigorta firmaları gibi özel sektöre ait çeşitli kuruluşlarda da görev alabilirler. Kariyerine bu alanda devam etmek isteyen sağlık yönetimi mezunları yurt dışında benzer pozisyonlarda çalışabilir.

Sağlık yönetimi okuyan ve ülke dışında bir gelecek hedefleyenlerin yabancı dil bilmesi şarttır. Günümüzde İngilizce artık herkesin bildiği bir dil haline geldiği için mesleklerinde öne çıkmak isteyenler başka yabancı diller de öğrenmek durumundadır. Sağlık yönetimi okuyanlar yaşamak istedikleri ülkelerin yerel dillerini öğrenerek yurt dışı kariyerlerine yatırım yapabilir.

Sağlık Yönetimi Bölümüne Yatay Geçiş Yapılır Mı?

Sağlık yönetimi bölümü yatay geçiş imkanları üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Yönetmelik gereği tüm üniversitelerdeki tüm bölümlere yatay geçiş yapılabilir lakin bazen üniversiteler yeterli kontenjan açmaz ya da o sene yatay geçiş öğrencisi almazlar. Yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin geçmek istedikleri üniversitenin internet sitesinden ya da öğrenci işleri müdürlüğünden konuyla ilgili detaylı bilgi almaları gerekebilir.

Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?
Sağlık Yönetimi Ne İş Yapar?

Sağlık Yönetimi Bölümüne DGS İle Geçilir Mi?

Bazı üniversitelerde sağlık yönetimi bölümü dikey geçiş olanakları mevcuttur. İki yıllık ön lisans programlarından mezun öğrenciler açılımı Dikey Geçiş Sınavı olan DGS’ye girerek dört yıllık yüksek lisans programlarına geçiş yapabilirler. Dikey geçişle sağlık yönetimi bölümüne her ön lisans programından geçiş yapılamaz. Her ön lisans programının dikey geçiş yapabileceği bölüm belirlidir.

Sağlık yönetimi bölümüne dikey geçiş yapmak isteyen öğrencilerin istedikleri üniversitelerin kontenjanlarını ve dikey geçiş taban puanlarını öğrenmeleri gerekir. DGS’ye girip puanı açıklanan öğrenciler istedikleri üniversitelere bu aşamadan sonra dikey geçiş başvurusu yapabilirler.

Kariyernet sağlık yönetimi için tıklayınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
gaziantep escort