Otomatik Likidite Havuzu Nedir?
Otomatik likidite havuzu nedir sorusunu özetlersek, bir likidite havuzu, kripto tüccarlarının ve yatırımcıların merkezi olmayan finans (DeFi) piyasalarında piyasa likiditesine erişmelerini sağlar.
Daha spesifik olarak, likidite havuzları, merkezi olmayan borsalar (DEX), borç verme ve ödünç alma protokolleri ve diğer DeFi uygulamaları için likidite sağlamak üzere akıllı bir sözleşmeye yerleştirilen bir fon havuzudur.
Likidite havuzunu, akıllı sözleşmelerle desteklenen bir sipariş defterine veya eşleştirme motoruna merkezi olmayan bir alternatif olarak düşünebilirsiniz.
Likidite sağlayıcı nedir?
Likidite sağlayıcıları (LP’ler), temel DeFi protokolünün çalışmasını sağlamak için bir likidite havuzuna likidite sağlamak için kripto varlıklarını kullanan bireyler veya profesyonel piyasa katılımcılarıdır.
Merkezi olmayan ticaret havuzları, otomatik piyasa yapıcıların (AMM’ler) kullanımı yoluyla herhangi bir bireyin likidite sağlayıcısı olması için finansal piyasayı açar.
Otomatik likidite havuzu nedir, nasıl çalışır?
Coinbase, Binance ve Kraken gibi merkezi kripto borsaları da her kripto para ticaret çifti için alıcıları ve satıcıları eşleştirmek için sipariş defterlerini kullanır.
Bir piyasa yapıcı olarak hareket etmek için (yani diğer tüccarlara teklifler ve teklifler sağlayarak bir piyasaya likidite sağlayarak para kazanan biri), hem geleneksel hem de kripto sermaye piyasalarında tipik olarak önemli miktarda sermaye gerekir.
Bununla birlikte, merkezi olmayan finans (DeFi) pazarında, herkes bir kripto likidite havuzuna para yatırarak likidite sağlayıcısı olabilir ve likidite havuzuna yaptıkları finansal katkı ile orantılı olarak ticaret ücretleri şeklinde ödüller alabilir.
Likidite sağlayıcıları tarafından akıllı sözleşmelere yatırılan fonlar, herhangi bir işlem için sürekli likidite sağlar. Özünde, insanlar piyasa yapıcılar veya diğer kullanıcılar yerine akıllı bir sözleşmede likiditeye karşı işlem yapar.
Likidite havuzları, havuzda meydana gelen işlemlere dayalı olarak varlıkların fiyatlandırılmasından sorumlu olan bir algoritma kullanır. Algoritma, talep arttıkça bir varlığın fiyatını artırarak havuzun likiditeyi korumasını sağlar.
Uniswap ve SushiSwap gibi alım satım havuzları, likidite sağlayıcılarının havuza eşit oranda iki para birimi yatırdığı sabit bir piyasa yapıcı algoritması kullanır. Örneğin, ETH ve USDC.
Bir havuzun işlem ücretlerinden pay almanın yanı sıra, LP’ler, ortak olarak adlandırılan likidite sağlayıcı jetonlarını (LP jetonları) stake ederek ticaret platformuna likidite katkıda bulunmak için bir teşvik olarak protokol jetonları da kazanabilirler.
Neden likidite havuzlarına ihtiyacımız var?
Otomatik likidite havuzu nedir sorusunu kavradığımıza göre diğer ayrıntılara geçebiliriz. Saniyede yalnızca 13-15 işlem gerçekleştiren Ethereum üzerinde çalışan çoğu DeFi protokolünü göz önünde bulundurursak, geleneksel bir sipariş defteri sistemi kullanarak siparişleri yerine getirmek çok uzun zaman alacaktır. Ayrıca, Ethereum ağında gaz ücretleri oldukça pahalıdır ve bu da piyasa yapıcıların getirilerini büyük ölçüde azaltacaktır.
Başlangıçta Ethereum kurucusu Vitalik Buterin tarafından likidite havuzlarında önerilen otomatik piyasa yapıcı protokolü, emir defterini varlıkları fiyatlandırmak için matematiksel formüllerle değiştirir ve alım satım işlemlerine izin vererek herkesin merkezi olmayan, güvenilir ve şeffaf bir şekilde alım satım yapmasına olanak tanır. Ayrıca, herkesin likidite sağlama yeteneği, açık, sınırsız ve kapsayıcı kripto değerlerinin korunmasını sağlar.
Bu yazımızda yüzeysel de olsa otomatik likidite havuzu nedir sorusuna yanıt aradır. Paylaştığımız içeriğin faydalı olacağını umuyoruz. Daha detaylı bilgi için sitedeki içerikleri kontrol edebilirsiniz. Daha fazlası için bizi TAKİP etmeyi unutmayın!